STARTSIDA        GÅRDEN        FÅREN        TEXEL        KONTAKT        BILDSPEL        RECEPT        LÄNKAR

Lammrecept från Karupsmölla

 

Lammfärsbiffar med dill

Kokt lamm i dillsås är en underbar klassisk rätt, men här får dillen ge smak åt lammfärsbiffarna.

4-6 portioner

500 gr lammfärs
0,75 dl ströbröd
2 dl mjölk eller matlagningsgrädde
salt och peppar efter behag
1 brynt hackad lök
1 stor pressad vitlöksklyfta
1,5 dl finhackad dill
1 ägg
smör till stekning

Blanda ströbröd, salt, peppar, ägg och mjölk. Låt svälla i ett par minuter. Bryn lök och vitlök glansig. Låt svalna innan allt blandas med färsen. Rör till en smidig smet. Forma färsen till biffar som steks i stekpanna (eller varför inte i långpanna i ugnen med dubbel sats).

Gott till biffarna är ny-, bakad eller kokt potatis. Crème Fraiche naturell med lite salt och peppar i.

 

 


Ärtgrön sås

En god sås till stekt eller grillat lamm.

250 gr djupfrysta ärter
1 burk Crème Fraiche
salt
citronpeppar (Santa Maria)

Mixa ärterna och blanda med övriga ingredienser.

 


Marinad till grillade lammkotletter

½ dl kinesisk soja
½ dl olivolja eller annan olja
½ dl balsamvinäger eller annan vinäger
1-2 klyftor pressad vitlök
2 krm ingefära
några stänk citron

Lägg köttet i marinaden i en långpanna eller en plastpåse. Låt ligga några timmar
upp till ett dygn i kylskåp. Vänd det då och då. Lägg fram köttet i rumstemperatur
1 timme innan grillning och torka av det.

Pröva dig fram till hur mycket marinad som behövs beroende på mängden kött.

     
     
     
     
     
Cecilia Nittman Olsson,  Karupsmölla Karupsv. 12-13, 275 63  Blentarp.   Tel: 0416-130 27  Mobil: 0702-53 36 69
cecilia@karupsmolla.se